onsdag 26 mars 2014

Insändare

Insändare

Jag skulle definiera ordet mobbning som en handling där en person regelbundet blir retad av en eller flera personer. Andra definierar säkert ordet mobbning helt annorlunda, till exempel kan det vid mobbning uppstå flera offer än ett. Såklart är den mobbade ett offer, men lika bra kan den som mobbar ha det dåligt. Kanske mobbaren har problem med familjen eller vänner?

Mobbning kan uppstå i flera olika sammanhang mellan alla människor. Jag vet hur bra och mäktig mobbaren kan känna sig av att reta en annan person, men i något skede i livet kommer personen troligtvis att ångra mobbningen. Den mobbade kommer dessutom att bli påverkad av detta för resten av livet. Eftersom att mobbningen kan definieras på så många olika sätt och det finns flera synvinklar på mobbning, kan en person tolka en viss händelse som mobbning medan en annan kan se det som ett skämt.

I skolan tycker jag att lärare mycket dåligt uppmärksammar mobbningen. Jag tror att mobbning inte alltid behöver vara något desto större, endast en blick kan göra en person ledsen. 

Troligtvis försöker mobbaren gömma sanningen om mobbandet. Jag tror att det också är mycket vanligt att den mobbade inte vågar tala om mobbningen för lärare. Det kan hända att mobbaren har hotat den mobbade om han eller hon går och pratar om mobbningen till lärare eller vuxna. Om elever fritt och anonymt skulle få skriva om mobbningen i sin omgivning tror jag att lärarna skulle få mycket mer ut av det än med att prata åt eleverna. Jag tycker att man skulle kunna använda sig av den här metoden oftare också i andra sammanhang.

Barn och ungdomar behöver vuxnas hjälp för att få slut på indirekt mobbning. I indirekt mobbning möts inte mobbaren och den mobbade nödvändigtvis ansikte mot ansikte, men detta gör det knappast lättare för den mobbade. I den här formen av mobbning försöker mobbaren få offrets sociala förhållanden att försämras, till exempel kan mobbaren sprida elaka lögner om den mobbade och få flera av den mobbades vänner att börja undvika denna eller rentav börja reta honom eller henne. Den här formen av mobbning lämnar inte nödvändigtvis fysiska spår efter sig men den mobbades självförtroende kan försämras radikalt.

Även de elever som inte själva mobbar någon annan men som ser på och kanske skrattar åt mobbandet, kan göra att mobbningen fortsätter. Mobbaren kan känna sig tuff och populär då han eller hon får flera människors uppmärksamhet. Problemet är alltså inte endast mobbaren utan också människor som ser på mobbningen.

Ett sätt att undvika mobbning kan vara att föräldrar håller bättre kontakt med de människor som barnet är med. Man kan bra tänka sig att en person snarare mobbar en okänd person, istället för en person som föräldrarna känner. Därför tycker jag att tillställningar i skolor, dit föräldrarna är inbjudna, borde öka.

Mikaela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar