tisdag 11 mars 2014

insändare

I artikeln "Osthyveln skulle få gå" (svenska.yle.fi den 12.2) berättar ordförande för sannfinländarna Timo Soini om hur han skulle omforma budgeten om han skulle sitta i regeringen. Han säger att han skulle osthyvla (d.v.s. skära bort) delar av budgeten för social- och hälsovård och undervisning, för att det är där ”de stora pengarna rör sig”. Enligt Soini skulle man kunna dra ner budgeten från 3 miljarder euro till 1,5-2 miljarder euro. Soini kommenterar också uppsägningsskyddet som de kommunanställda har. Han tycker att det är vanvettigt att man inte kan bli uppsagd förrän man i fem år jobbat på arbetsplatsen. Soini avslutar intervjun med att kritisera den nuvarande regeringen med dessa ord: "Varje regering har ansvar för hur den lägger upp sina budgetar, den kan inte skyffla över det ansvaret på nästa regering".
Jag samtycker tyvärr inte med herr Soinis åsikter. Att spara pengar är förstås en bra sak, och med tanke på Finlands ekonomi så är det bra att skära lite här och där. Men jag tror inte att skära bort en tredjedel eller t.o.m. hälften av en budget mera kan kallas osthyvla, för det behöver man en ostkniv. Och om man skär så mycket, kan då tjänsterna uppehålla sin kvalité? Tjänsterna i fråga är viktiga tjänster som folk förväntar sig att ska fungera, och om de inte har samma kvalitét som förr, hur kommer då folk att reagera? Och fast tjänsterna skulle fungera som förr, hur kommer arbetarna att reagera? Om man sparar 1,5-2 miljarder kommer säkert en del av det tas från arbetarnas löner, men frågan är dock hur mycket? Tar man för mycket finns det risk för strejk, men tar man för lite så måste man dra mera pengar från någon annanstans. Att dra den linjen som bestämmer vad som är passligt mycket att dra kan bli svårt, för att det blir både positiva och negativa följder av att höja eller respektive sänka linjen.
Gällande uppsägningsskyddet så har Soini ett bra argument: ”Om fyra kommuner fusioneras behövs inte fyra skoldirektörer”. Argumentet är bra och jag tycker samma sak. Kommunsammanslagning är vanligt nu för tiden, och på fem år hinner man sammanslå många kommuner. Jag tycker inte att man ska ta bort uppsägningsskyddet helt och hållet, men samtidigt tycker jag att fem år är lite onödigt lång tid. Skulle man förkorta tiden till 2-3 år, tycker jag att det skulle vara riktigt bra.
 Soini kommenterar också den nuvarande regeringen, och anser att de ”binder nästa regerings händer” med sina budgetuppläggningar. Jag har själv inte så aktivt följt med budgetbesluten som regeringen har gjort, men jag tror att Soini överdriver lite. Vårt lands ministrar sitter inte i regeringen för att de inte kan lägga upp en budget, utan snarare för att stadsministern tror att de kan lägga upp en bra budget. De är alla visa män och kvinnor som har något annat än en skalle mellan öronen. De är alla medvetna om att man inte kan slänga pengar åt höger och vänster, och jag är säker på att de inte räknat fel med 1,5-2 miljarder euro när de skapat budgeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar