tisdag 11 mars 2014

Insändare

I artikeln Kyrkan + staten = sant? (HBL 1.2.2014) ifrågasätter Jenny Bäck kyrkan minst sagt speciella förhållande till staten. Det är en artikel som verkligen passar in i dagens debatt om kyrkan och dess rättigheter, framför allt vigselrätten. Varför är det bara kyrkan och staten som har rätt att viga personer? Vad har religionen gjort för att få en sådan rätt? Alla religiösa samfund har i praktiken möjlighet att viga, men det är helt omöjligt för icke-religiösa samfund att få den rätten. Enligt mig är det en viktig fråga som borde diskuteras, jag skulle väldigt gärna se att det gick att ansöka om att få vigselrätt.
Ett annat intressant privilegium kyrkan har är beskattningsrätten. Medan andra föreningar och samfund finansieras med hjälp av medlemsavgifter och donationer, fungerar kyrkan till en stor del på skattepengar.  De flesta är medlemmar i kyrkan och betalar kyrkoskatten utan att fundera, också de som inte på något sätt drar nytta av att kyrkan får deras pengar. Många är medlemmar i kyrkan för att ha rätt att gifta sig där. Vad skulle hända ifall kyrkan fråntogs vigselrätten? Skulle massor av människor skriva ut sig då, och skulle kyrkan därmed förlora väldiga mängder av skattepengar?
Kyrkans beskattningsrätt går att jämföra med YLE-skatten, och den har definitivt debatterats. Jag har däremot inte sett kyrkoskatten debatteras på samma sätt. Ifall YLE och kyrkan kan göra det, varför kan inte andra också göra det? Varför kan inte till exempel Hagelstamska skolans elevkårsstyrelse börja kräva in skatt av hela Finlands folk, eller ens eleverna i vår skola? Det är helt klart en gammal kvarleva från tiden då kyrkan i praktiken fungerade som stat, men i dagens samhälle behövs kyrkan inte längre på samma sätt. När vi har en stat som sköter i så gott som alla för samhället viktiga, icke-religiösa uppgifter borde kyrkan enligt mig inte ha sådana privilegier som den har nu. Enligt mig borde beskattningsrätten tas bort från alla utom staten, och vigselrätten borde kunna ges åt vilket samfund som helst så länge det kan motivera sig väl.

Jannica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar