tisdag 11 mars 2014

Insändare

Hur konservativ kan man bli?

Samhälle En klok människa sade en gång "hat föder hat", och det har ju personen helt rätt i. Men det är svårt att reagera på ett mindre hatiskt sätt när man t.ex. läser på Yles hemsida om Vitalyv Milonov som säger att "Vi borde skydda våra barn från homosexuella". Då är ju inte fallet heller så att herr Milonov är en person som inte har något att säga om saker i Ryssland. Nej, han är en av St. Petersburgs ledande politiker och han var han en av dem som ledde lagförslaget om den nya homopropagandalagen i Ryssland genom hela processen. "De är sjuka människor och vi vill inte att barnen ska se dem på gatorna", säger herr Milonov. Det börjar ju nästan låta som apartheid i Sydafrika under mitten av 1900-talet, eller hur? Man låter en hel ras eller folkgrupp lida, bara för att det finns någon som tror sig vara bättre.

Allt är ju inte så svart-vitt som jag kanske får det att låta, men hur ska världsbefolkningen någonsin kunna acceptera någonting nytt, om det finns konservativa människor som hela tiden trycker ner det nya?

Vi frågade vår präst på skriftskolelägret vad han tyckte om de homosexuellas äktenskap i kyrkan och han sade att det finns en framtid, men troligen kommer det att accepteras först om 20-30 år när de konservativa inte är aktiva längre, och kyrkan har fått in nytt blod. Men hur ska det någonsin kunna komma in nytt blod i kyrkan om det går så som det håller på att hända i Ryssland? Och vad händer då med de homosexuella?
När jag ser på hela den här röran tänker jag på vad som blir nästa steg. Om man i Ryssland kan tysta ner en minoritet, kan det då hända i andra länder? Kan man börja med att tysta ner de homosexuella i Finland, och sedan tysta ner en annan, som t.ex. finlandssvenskarna? Är det åt det hållet vi vill vara på väg, eller mot ett annat håll?
Mitt förslag är att vi försöker få deras åsikter om homosexualitet ändrade. Inte på det sättet som vissa kyrkor försöker få de homosexuella att ändra deras sexualitet, utan istället bara få in mera toleranta präster med öppna sinnen som kan ändra på saker och ting. För just nu är det egentligen bara de som motsätter sig i det stora hela. Därför måste alla vi människor med öppna sinnen se till att alla har samma rättigheter.

Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar